divendres, 29 de novembre del 2013

Dijous de cine

Dijous al vespre, enganxant al vol una trucada del Jordi March, m’apunto amb ell l’amic Domènech al 31e  Festival de cinema de muntanya de Torelló.
Feien tres pelis:  The Waiting Game, Two  on K2 i The Venezuela Jungle Jamp.
Hi vaig anar amb ganes de veure la peli de la Gerlinde, amb aquest cim tancava el cercle dels catorze 8.000. a veure com ho havia fet,  la seva filosofia i manera d’entendre la muntanya es digne d’admirar.
Lluny o si mes no, no gaire a prop d’aquest circ mediàtic que pot arribar a esdevenir la carrera de qualsevol himalaista que vulgui assolir entrar al selecte grup dels 14x8.000.
Val a dir que vaig seure a les estretes butaques del Teatre Civrianum amb el genolls encongits i amb predisposició a deixar-me transportar.
THE WAITING GAME.
Gran report de l’expedició dels germans POU & Cia.  Enenko i Iker, Hansjörg Auer i Ben Lepesant.  A la illa de Baffin.  Quatre bèsties de la vertical, solvència contrastada, una expedició de grans escaladors amb un objectiu gens fàcil, una mole de granet, temperatures baixes i lluny de tot arreu.
Una fotografia  excel·lent,  saben a que juguen i saben com obtenir el que busquen,  amb un rigor i precisió resultat de incomptables escalades de dificultat a parets extremes.  Passos de boulder a 500 metres el terra, fissures, regletes i extraploms  a “tuti plen”,  una pel·lícula on el poder de la ment te un paper important, el joc entre l’equilibri emocional i l’equilibri a la paret,  en una illa infrapoblada, encara verge i amb infinites possibilitats per escaladors de primer nivell.
L'expedició va aconseguir obrir quatre noves vies d'escalada lliure en aquesta inhòspita zona. Entre elles destaca "The Door" graduada pel grup com 8b i convertint-se en la proposta d'escalada més difícil de l'àrtic.
Eneko explica en el seu bloc: “el 7 de julio llega nuestra tercera oportunidad. Sentimos que es el momento. Sólo nos quedan pendientes de hacer en libre dos largos, pero uno de ellos no debe ofrecer problemas. Es “The Door” al que realmente todos tememos. Iker se pega durante cuatro intentos con el boulder clave. No aguanta la inmensa puerta (“The Door”) que te hace el movimiento. Al quinto pasa… (…)La vía está acabada: Abierta y escalada en libre entre todos. Parece que “The Door” pueda ser 8b y sería la primera vez que se escala una vía de esta dificultad por estas latitudes.”


TWO ON K2.
La peli que tanca el cercle dels 14x8.000 de la Gerlinde Kaltenbrunner, una grandiosa himalaysta,  ha assolit els 14 amb un estil particular, sense oxigen suplementari i lluny del circ mediàtic en que han convertit l‘Himalaya alguns mediocres alpinistes.
Escalant les muntanyes per llocs diferents, poques vies normals ha fet per assolir els 14; amb un compromís i una exigència a l’abast de poquets.
La peli comença una mica massa romàntica per el meu gust... semblen (Ella i el Ralf) la Heidi i el Pedro, suposo que es un reconeixement a un amor, o una manera de fer màrqueting de parella. S’ha de reconèixer que la via escollida, el pilar nord, per la vessant xina es molt arriscat, sol haver-hi mes mal temps que per el Pakistan i les seves parets son mes tieses, per tant el risc d’allaus es mes elevat. Hi ha alguna imatge dels camps d’alçada que fa posar la pell de gallina... i no es per el fred.
En aquesta escalada l'acompanyen fins a cim tres animals lleva neus: Maxut Zumayer, Vassily Pivtsov y Darek Zaluski.  Que igual que ella pateixen els rigors de un inici d'ascensió amb un mal maremo que faria tirar enrere a mes d'un. De fet el Ralf no ho veu clar i recula fins al CB.

Llistat cronològic de les 14 ascensions. 

2011 Agosto | K2 - China (8.611 m, pilar norte)
2010 Abril / Mayo | Everest - el Tíbet (8848 m)
2009 Mayo | Lhotse - Nepal (8.516 m)
2008 Mayo | Dhaulagiri I - Nepal (8.167 m)
2007 Julio / Agosto | Broad Peak - Pakistán (8.047 m)
2006 Abril / Mayo | Kangchenjunga - Nepal (8.595 m, extremo sur-oeste)
2005 Junio ​​/ Julio | Gasherbrum II - Pakistán (8.035 m, espolón sur-oeste)
2005 Mayo | Shisha Pangma - Tibet (8013 m, pared sur)
2004 Julio | Gasherbrum I - Pakistán (8.068 m, japonés Couloir)
2004 Mayo - Annapurna I - Nepal (8.091 m, camino francés) 
2003 Junio ​​| Nanga Parbat - Pakistán (8.125 m, Diamir flanco)
2002 Abril / Mayo | Manaslu - Nepal (8.163 m)
2001 Abril / Mayo | Makalu - Nepal (8.463 m)
1998 Abril / Mayo | Cho Oyu - Tibet (8201 m)


Amb un parell de collons i per l'aresta Nord



 Unes petites perles que guardo de record
  
 El Jospi, la Gerlinde i Jo al CB del Dhaula l'any 2007


La Gerlinde a la nostra tenda menjador enviant mails.

VENEÇUELA JUNGLE JUMP.
La ventafocs de la jornada, un espirall de  bon rotllo del quatre escaladors belgues. Expedició formada per Nicolas Favresse, Sean Villanueva O’Driscoll, Stéphane Hanssens y Jean-Louis Wertz. 
Al cor de la jungla de Veneçuela s'alça una paret extra plomada d'extrema dificultat, la del Tepui Amuri.
Animals salvatges, picades d'insectes, nits boges i concerts d'alçada, soroll de salts d'aigua a la llunyania i sobre tot bon rotllo i molt molt de magnesi.
Unes caigudes espectaculars, uns comentaris esquizofrènics i una espontaneitat que fa que des de la teva butaca puguis sentir o imaginar que tu també pots fer allò (sempre i quant tinguis ben assimilat el 8a+ .... es clar) 
Big Wall tropical!! 
Una pel·lícula que va fer que tornéssim a casa de matinada i amb un somriure a la boca.  

http://www.thecleanestline.com/2012/04/jungle-jamming-expedition-with-nico-favresse-sean-villanueva-and-friends.html





Maria Rosa - 7b; 500m  línea vermella
Apichavai - 8a+; 500m  línea verda

Us recomano si podeu que la visioneu no tindreu la sensació de perdre el temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada